2014 m. rugpjūčio 20 d., trečiadienis

2014 m., rugpjūčio 20 d., trečiadienis. Paukštukas liudija

Šįsyk ne apie vaikų literatūrą. Šį kartą - apie mano gyvenimo jungiamąją grandį -  apie poeziją.

Rašytojų sąjungos leidykla neseniai išleido Aivaro Veiknio poezijos knygą "Paukštuko liudijimai". Tai antroji poeto knyga, pirmasis eilėraščių rinkinys "Raktai" išleistas 2007 metais, tačiau tos knygos niekada nebuvo prekyboje - iš leidyklos poetas ją parsivežė tiesiai namo, nusivylęs knyga nepanoro jos platinti. Taigi "Paukštuko liudijimus"  galima laikyti debiutine knyga. "Pirmoji pergalė, knyga, kuri / Saldi kaip cukrumi barstyta duona." (p. 60)
Aivaras - pagal amžiaus kategorijas dar jaunas poetas, bet pagal tai, ką ir kaip rašo - jau labai senas. Poetas visiškai pasiduoda kalbos diktatūrai: tai poezija, "kurioje savo darbą jau dirba kalba - o tai (visų eiles rašančiųjų dėmesiui: tik tai) reiškia, kad čia kalbame apie tikrą poetą." (Aidas Marčėnas)

Nepaisant šiurkščių žodžių, tai jautri poezija, persismelkianti per odą, kaulą, kraują, kupina skaudžių asmeninių patirčių, bet turinti galią apibendrinti, atliepti skaitytojų patirtis. Aivaras - formos meistras, todėl kiek liūdna matyti, jog pusė knygos eilėraščių parašyta verlibru. Liūdna ir tai, kad į knygą nepateko daug gerų A. Veiknio eilėraščių. Tikiuosi, jie liko kitoms knygoms.

"Paukštuko liudijimai" - vienas gražiausių šios vasaros poetinių įvykių.

Aidintis

Šiai minutei sugalvoti
graudžiai kukčioja gegutė,
du šuneliai ima loti -
tobuliau negali būti,

gali būti, gali būti,
tai tik tuščias aidas aido -
girioj kukčiojo gegutė,
kol saulutė nusileido,

išsisklaidė dūmai gryčių,
šuliniuos vanduo užmigo,
sprogo obelys lyg tyčia
ir visus, visus užsnigo,

o žvaigždutė susiglamžius
sidabru danguj pasruvo,
nežinau, koks buvo amžius,
tik manęs, žinau, nebuvo.


Jaunų poetų knygose įprasta ieškoti įtakų. Tai daryti Aivaro knygoje būtų bergždžia - jei ir yra čia kitų poetų tekstų įtakos, ji taip meistriškai paslėpta, jog nė akyliausia akis neras. Vienintelė aiški įtaka čia - pats gyvenimas - asmeniškas, dažnai nepalankus jį gyvenančiam, bet palankus poezijai.

"Paukštuko liudijimus" galima įsigyti rašytojų sąjungos knygynėlyje Vilniuje, K. Sirvydo g. 6.

Knyga, kuri norėtų būti perrašyta Atsiranda vis daugiau knygų paaugliams, kalbančių apie sudėtingas psichologines problemas, psichikos lig...